Čtyři milióny vytištěných finálních dílů: Pět let od první instalace průmyslové 3D tiskárny HP Jet Fusion v ČR

22.02.2024

1

Před více než pěti lety dorazila do České republiky první průmyslová 3D tiskárna HP Jet Fusion. Od té doby se na 23 instalovaných zařízeních vyrobilo více než 4 miliony dílů a Česká republika se stala lídrem ve střední a východní Evropě v počtu průmyslových 3D tiskáren HP. Výhradním partnerem pro tuto technologii je v Česku a na Ukrajině společnost 3Dees Industries. Jaké byly hlavní milníky vývoje a proč se u nás tato technologie tak dobře uchytila?

 

“Technologii HP Multijet Fusion se hned od počátku podařilo uchytit v Česku nejen ve dvou důležitých segmentech, v nichž je 3D tisk obecně etablován – automobilový průmysl a lékařství – ale také na univerzitách a ve výzkumu a vývoji.”

Daniel Adam, spoluzakladatel 3Dees Industries

 

Automobilový průmysl a lékařství

3D tisk našel již od počátku uplatnění především v automobilovém průmyslu a v lékařství. Přispělo k tomu rozhodnutí firmy Škoda Auto instalovat 3D tiskárnu HP Jet Fusion, díky které došlo k zefektivnění výroby dílů pro vývoj a výrobu prototypových vozidel. V tu samou dobu do 3D tisku začala investovat také firma Invent Medical, která vyrábí protetické a ortopedické pomůcky.

 

Spolupráce s univerzitami a výzkumnými organizacemi

Technologii HP Multijet Fusion se podařilo uchytit také na významných českých univerzitách a ve výzkumných organizacích. Ty začaly spolupracovat s českými firmami v zavádění této vyspělé aditivní technologie do výrobních programů. 3D tisk využívá například:

 

Okamžitá reakce na pandemii i válku

Během pandemie COVID-19 byl 3D tisk využit k rychlému vývoji a výrobě ochranných polomasek. Od počátečního testování po dodávku prvních smontovaných 600 kusů uběhlo zhruba 10 dní. 3D tisk se v této situaci ukázal jako klíčový nástroj, který dokáže okamžitě reagovat na aktuální potřeby. To se potvrdilo i při válce na Ukrajině, kdy bylo potřeba vyřešit problém se zásobováním. Společnost 3Dees Industries instalovala na Ukrajině několik 3D tiskáren HP Jet Fusion, které tisknou předměty civilní výroby a pomůcky, které zachraňují lidské životy ve válečných zónách.

 

Malé firmy a využití 3D tisku

S 3D tiskem se kromě velkých výrobců z automobilového či lékařského průmyslu setkáváme také v drobné malosériové výrobě menších firem. Malé firmy využívají tuto technologii především k získání konkurenční výhody –potenciál 3D tisku využívá například firma:

  • ANITRA Systém – prostřednictvím 3D tisku vyrábí obaly na svá ornitologická trackovací zařízení
  • REPETE – využívá 3D tisk pro ručně vyráběné rámy jízdních kol
  • POSEDLA – vyrábí personalizovaná cyklistická sedla se svrchní 3D tištěnou lattice (mřížkovou) strukturou, která výborně pruží a větrá
  • AnyoneGO – využívá 3D tištěné komponenty při výrobě vozíků pro ochrnuté psy
  • Onyx Vision – vyrábí barevné 3D tištěné obroučky
  • Altech – tento výrobce kompenzačních a rehabilitačních pomůcek buduje nové centrum aditivních technologií na střední Moravě
  • One3D – vytvořila jedno z největších center zakázkového 3D tisku ve střední Evropě

 

Budoucnost 3D tisku

Další vývoj 3D tisku v České republice se ponese ve znamení zvyšování objemu výrobu i kvality samotných technologií. Stále více jsou využívány práškové technologie a zdá se, že tento trend bude 3D výrobě dominovat i nadále. Hlavními výhody využití 3D tisku ve výrobě jsou především jeho rychlost a přesnost, se kterou se dají vyrobit i ty nejmenší komponenty a specifické díly.

Načítám