3D tištěné boty jako budoucnost obuvnictví

29.01.2024

1

3Dees Industries navázala spolupráci s ateliérem Design obuvi, Fakulty multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati (UTB) ve Zlíně s cílem inovovat český obuvnický průmysl prostřednictvím 3D tisku. Klíčovým prvkem této spolupráce je zkoumání možností sériové výroby 3D tištěných bot.

3D tisk a využití aditivních technologií již nepředstavuje pouze prostředek k rychlému prototypování – jeho nasazení do sériové výroby se stává pro výrobce výraznou konkurenční výhodou. Díky rychlosti a přesnosti výroby, širokému spektru používaných materiálů a snižující se náročnosti na obsluhu se v mnoha odvětvích daří prostřednictvím aditivních technologií optimalizovat výrobu. Pro hojnější využití 3D tisku hovoří v posledních letech i sílící tlak na udržitelnost.

Nové vlastnosti, kterých lze docílit prostřednictvím zapojení 3D tisku do výroby, rezonují i v obuvnickém průmyslu. Při vývoji obuvi již využívají tuto technologii některé světové značky jako Adidas, Ecco, Brooks či Decathlon. 3Dees Industries spolu s obuvní designerkou Lucií Trejtnarovou, vedoucí ateliéru Design Obuvi, Fakulty multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, spustili projekt, kdy se studenty magisterského studia spolupracují na dlouhodobém vývoji bot, které by se v tuzemsku mohly v budoucnu vyrábět i sériově. „K sériové výrobě obuvi nebo jejích částí 3D tiskem v České republice zatím nikdo nepřikročil, byť to současné technologie již umožňují,” vysvětluje aplikační inženýr 3Dees Industries František Hůla s tím, že nositelem těchto řešení je například prášková technologie HP Multi Jet Fusion.

       

 

Výzkum a inovace na univerzitní úrovni

Právě Lucie Trejtnarová se dlouhodobě zajímá o propojení tradičního obuvnického řemesla a inovací. „Během svého působení v zahraničí jsem se s testováním 3D tisku pro výrobu stélek a podešví setkala již před několika lety a ráda bych výhody použití této technologie předala nejen svým studentům, ale přenesla tyto poznatky i do českého obuvnictví,” říká Lucie Trejtnarová s tím, že právě propojení s 3Dees Industries jí umožňuje testovat různé možnosti výroby.

„Jsme rádi, že jsme do projektu mohli přinést know-how v podobě konzultační podpory našich aplikačních inženýrů, a to nejen z pohledu výrobní technologie, ale také nejvhodnějších materiálů k použití,” říká Daniel Adam, spoluzakladatel společnosti 3Dees Industries. Spolu s týmem se do projektu zapojil také společným workshopem se studenty – odborníci z 3Dees Industries navrhli a vytiskli podešve a společně se studenty pak na kurzu vyrobili první prototypy obuvi s 3D podrážkami. Projekt však neskončil jen u výroby obuvi, ale pokračuje jejím testováním. Pracovníci 3Dees Industries je nosí nejen při běžných činnostech. Zkoumají i jejich odolnost a funkčnost v extrémnějších podmínkách.

Možnost konzultací s 3Dees Industries využili i samotní studenti magisterského studia. Právě ti jsou součástí studijního projektu, v němž každý student navrhl osobitý design obuvi a prostřednictvím inovativní technologie převádí svůj návrh v reálný model. Studenti výsledky své práce společně s faktickým zhodnocením výhod i nevýhod využití technologie představí v únoru.

 

3D tisk jako udržitelné řešení obuvnictví budoucnosti

3Dees Industries a UTB ve Zlíně kladou důraz na udržitelný přístup k výrobě obuvi. Jak ukazují aktuální trendy ze zahraničí, tak 3D tištěné boty lze snadno skládat z jednotlivých částí, což zvyšuje jejich životnost a snižuje ekologický dopad. „Variabilita použitých materiálů včetně možnosti rozložit a složit obuv ze samostatných částí je udržitelným řešením, které už zdaleka není ve fázi testování, ale mnohé světové značky jej převádí do výroby,“ doplňuje Lucie Trejtnarová s tím, že opotřebenou podešev bude možné přetvořit například na nový 3D tiskový materiál a svršek vyrobený z přírodních materiálů zase zkompostovat či jiným způsobem recyklovat.

„Tlak na udržitelnost společně s benefity 3D tisku posouvá obuvnictví zcela novým směrem hovoříme již o cirkulární obuvi, která může být vyrobena a složena z jednotlivých částí a spotřebitel bude moci samostatně vyměnit za novou pouze jednu z komponent, nikoliv celou botu,” popisuje posun v obuvnictví František Hůla. Podle 3Dees Industries lze podešve starších bot rozdrtit na prášek, k němuž stačí přidat zhruba 30 % nového materiálu – to představuje dostačující množství pro výrobu úplně nového páru.

 

Jsme na začátku cesty k sériové výrobě

V současné době si designeři při prototypování pomáhají filamentovým tiskem. Ten je však časově náročný a není určený k sériové výrobě. Cílem společného výzkumu je najít cestu, jak spustit sériovou výrobu pomocí práškového tisku tak, aby ekonomicky dávala smysl. Právě snížení výrobních nákladů a udržitelnější koncept obuvi ve spojení s designerskou tradicí může v budoucnu pomoci konkurenceschopnosti českých firem.

Máte nějaký dotaz?
Načítám