Nový 3D skener GOM Scan 1 - ideální řešení pro kontrolu kvality 3D tisku

20.04.2021

1

Dnes byl na trh uveden GOM Scan 1, který je prvním 3D skenerem s prožkouvou projekcí vyvinutý společně firmami GOM a ZEISS od jejich spojení v roce 2019.

Při prvním pohledu na představené parametry je zajímavá kompaktnost celého řešení. Rozměry 290 x 210 x 80 mm a hmotnost pouhých 2,5 kg umožní skenovat i v obtížně dostupných místech jako třeba interiér auta. Manipulace se skenerem je snadná jak při použití na stativu tak při upnutí na studiový stand. Pro efektivnější měření menších dílů se dá připojit softwarově řízený rotační stůl s nosností 20 kg, který známe již od 3D skeneru GOM ATOS Q.

GOM Scan 1 nabízí rozlišení 6 MPx, což je postačující na zachycení i malých detailů. Přesnost je ověřovaná metodikou podle normy VDI 2634 a pohybuje se v jednotkách setin milimetru. Při skenování využívá osvědčenou stereo technologii, proužkovou projekci a modré LED světlo. Při každém záběru kontroluje, zda se nezměnila intenzita okolního světla, zda se při projekci pruhů nepohnul díl nebo zda je skener stále přesně zkalibrován. Výstupem je přesná polygonální síť s velmi nízkým šumem. Na trh je uveden rovnou ve třech specifikacích s rozdílnou velikostí záběru.

Model Velikost záběru Měřící vzdálenost Počet body / 1 mm
GOM Scan 1 100 100 mm x 65 mm 400 mm 27
GOM Scan 1 200 200 mm x 125 mm 450 mm 17
GOM Scan 1 400 400 mm x 250 mm 500 mm 18

 

Podrobnější spocifikaci si můžete přečíst na produktové stránce skeneru.

Novinka cílí na střední segment trhu, je tedy určen i pro malé a střední firmy, a cílovými aplikacemi je 3D tisk, reverzní inženýrství nebo kontrola kvality výroby. Z našeho pohledu je právě určení pro 3D tisk zajímavé. Při kontrole vytištěných dílů lze snadno zkontrolovat, zda je díl rozměrově v pořádku, či zda není zdeformovaný nebo smrštěný. U kovového 3D tisku je kromě rozměrů také důležité zkontrolovat dostatečné přídavky pro přesné doobrobení. U sériového tisku takto získané informace zase umožní optimalizovat parametry tisku a tím zlepšit kvalitu i přesnost výsledných dílů. Kromě inspekce již vytištěných dílů se 3D skener hodí i k získávání dat pro 3D tisk. Výstupem ze 3D skenování je totiž stejný datový formát jako se používá pro 3D tisk – polygonální síť (např. souborový formát STL). Pro 3D tisk musí být digitální model uzavřený do objemu. Pokud je možné fyzický díl naskenovat kompletně pak k úplnému uzavření do objemu postačí funkce GOM softwaru jako je např. interpolační lepení děr nebo nástroje pro optimalizaci polygonální sítě. Pokud je potřeba naskenovaný model více tvarově zmodifikovat nebo změnit některé rozměry, pak nastupují specializované softwary pro reverzní inženýrství jako je např. ZEISS Reverse Engineering, Geomagic, CATIA a další. GOM Scan 1 uplatnění najde ale také v řadě jiných oblastí a aplikací.

Systém je dodáván s nejnovějším softwarem GOM Inspect Suite, který uživatele provází celým procesem od kalibrace, přes skenování a polygonizaci až po výstupní inspekční reporty. Software je parametrický, což významně urychluje opakovanou inspekci stejného dílu. Druhý naskenovaný díl stačí importovat do projektu prvního dílu a vše se až do reportů automaticky aktualizuje. Navíc lze sledovat i různé statistické ukazatele jak se v čase mění tvar a rozměry dílu (stabilita výroby).

GOM Scan 1 se připojuje ke skupině 3D skenerů GOM a ZEISS ATOS Q, T-SCAN hawk, T-SCAN 10 a T-SCAN 20, které jsou nabízeny novým distributorským kanálem HandsOnMetrology firmy ZEISS. Oficiálním ditributorem pro český a slovenský trh je společnost 3Dees Industries.

Načítám