Vražda na fotbale: Láhev vytištěná na 3D tiskárně jako důkaz u soudu

13.05.2015

1

Zbraně vytištěné na 3D tiskárně nejsou novým tématem. Stejně tak není nic převratného vytisknout jakýkoliv tvar láhve. Vytisknout láhev proto, aby se u soudu představila jako replika vražedného nástroje, tak to tu ještě nebylo.

3D tisk se stává novým nástrojem forenzní vědy a pomáhá při práci jak detektivním složkám, tak samotné justici. Zkušený detektiv britské policie se obrátil na katedru strojírenství City College v Plymouthu, aby vytiskla technologií FDM pivní láhev, kterou v roce 2014 udeřil obžalovaný v návalu vzteku svoji oběť do krku, která podlehla následky zranění. Univerzitní tým strávil 28 hodin na přípravě 3D modelu.
Repliku vražedné zbraně mohl žalobce využít v procesu při detailní demonstraci, jak byla tato konkrétní zbraň použita při smrtelném útoku.  Policejní detektivové z Plymouthu si spolupráci se školou pochvalovali. Jednalo se tak o první pokus využít technologických možností 3D tisku v policejních složkách. Oproti tomu se 3D skenování již stalo poměrně pevnou složkou detektivní práce při analyzování místa činu.

 

Zdroj: 

www.3Dprint.com

www.3dprintingindustry.com

Načítám