Invent Medical: 3D tištěné protetické a ortotické pomůcky učinily z české firmy globálního hráče

03.04.2024

1

Díky rychlosti výroby a vysoké míře customizace hrají aditivní technologie stále významnější roli napříč nejrůznějšími obory. Jedním z nich je bezesporu zdravotnictví – vývoj posledních let ukazuje, že se 3D tisk stal nedílnou součástí medicíny. Využíván bývá zejména při výrobě ortopedických pomůcek, chirurgických nástrojů a implantátů, modelů orgánů pro výcvik chirurgů nebo dokonce při tisku lidských tkání pro regenerativní medicínu. V oblasti ortotických a protetických pomůcek svou výrobou dominuje náš partner Invent Medical. Firma s 25 lety zkušeností na českém trhu se nyní těší globálnímu rozmachu. Za čím stojí její úspěch?

Co se v tomto článku dozvíte?

 

Jedním z předních světových hráčů v oblasti O&P je česká firma Invent Medical.   Specializuje se na výrobu ortotických a protetických pomůcek pro pacienty z řad dětí i dospělých. Od roku 1991, kdy ji založil Jiří Rosický spolu se svým švagrem Milanem Pustkou, získala řadu zkušeností a inovovala svůj přístup k výrobě i designu produktů. Za dobu svého působení se rozrostla na světový trh a ukotvila si silnou pozici například ve Spojených státech nebo v západní a severní Evropě. Pomůcky, které jsou oceněny několika cenami Red Dot za design, v současnosti pomáhají ve 45 zemích světa desetitisícům pacientů ročně.

V Invent Medical zavedli do výroby 3D tisk už v roce 2010

Společnost Invent Medical se řídí misí pomáhat lidem. Jedním z klíčových faktorů jejího úspěchu je inovativní přístup k vývoji produktů, který staví na svých rozsáhlých technických a klinických znalostech. V řadách zaměstnanců proto najdeme nejen ortotiky a protetiky, ale i produktové designéry, softwarové inženýry a odborníky v oblasti biomedicíny. K vývoji a designu nové generace individuálně přizpůsobených ortopedických produktů se navíc hojně aplikuje digitální technologie. V roce 2010 v Invent Medical zavedli do výroby 3D tisk – právě nasazení této technologie jim umožnilo rychlý růst, škálování nových produktů a globální expanzi.

Technologie 3D tisku nám otevřely dveře ke zcela novým možnostem v návrhu a výrobě nové generace ortotických a protetických pomůcek na míru, které můžeme nabídnout pacientům po celém světě. Očekává se, že v roce 2027 bude každá třetí O&P pomůcka na míru vyrobena právě pomocí 3D tisku.

Jan Rosický, spoluzakladatel Invent Medical

 

V Invent Medical využívají k výrobě špičkovou technologii HP a je úžasné vidět, jak rychle se díky tomu celá firma posouvá – v současnosti udávají tempo a trend v celém svém oboru,” říká Ondřej Štefek, spoluzakladatel 3Dees Industries. „Jsme rádi, že jsme u nich mohli instalovat jednu z prvních 3D tiskáren HP v ČR. Technologie se stala totiž rozhodující pro další vývoj jejich produktů, ale také pro teritoriální expanzi, ke které využívají širokou síť partnerů po celém světě,” dodává Ondřej Štefek.

Spolupráce mezi 3Dees, Invent Medical a Hewlett Packard přináší synergii znalostí a technologií, což umožňuje nejen inovace v oblasti výroby ortotických pomůcek, ale také lepší personalizaci a přizpůsobení těchto produktů potřebám a preferencím pacientů. Důležitá je totiž nejen funkčnost, ale také ikonický design.

Výroba pomůcek do pár hodin

Mezi produkty společnosti patří například kraniální ortézy, které pomáhají správnému vývoji dětských hlaviček, kotníkové ortézy nebo vložky do bot. 3D tisk jim významně napomáhá v procesu výroby. Nejen že ji zjednodušuje, ale především také urychluje. Díky 3D tisku může být výrobek vytištěn v řádu hodin.

Zejména v případě kraniálních ortéz hraje čas velmi důležitou roli – díky využívaným technologiím a široké síti partnerů po celém světě se nám daří dostat k pacientovi finální produkt velmi rychle,” popisuje Jan Rosický s tím, že klíčovými prvky celého procesu je 3D skenování, interaktivní softwarový konfigurátor a v neposlední řadě špičkový 3D tisk.

Invent Medical klade důraz zejména na vysokou personalizaci všech svých produktů. Ta má odrážet jedinečné potřeby každého pacienta. Firma například investuje do vývoje softwaru a online platforem, které umožňují škálovatelnou konstrukci produktů na základě digitálních dat. Díky tomu mohou lékaři jednoduše vytvářet objednávky a personalizovat si ortopedické a protetické pomůcky podle potřeb a individuálních přání daného pacienta.

Funkčnost i moderní vzhled

Možnost 3D tisku představuje významný přínos i v otázce vzhledu produktů. Podle filozofie Invent Medical by zdravotní pomůcky v dnešní době neměly být jen funkční, ale zároveň atraktivní po vizuální stránce. Esteticky přitažlivý design výrobků je jednou z priorit a Invent Medical se pomocí něj snaží odstranit stigma spojené se zdravotnickými pomůckami. Právě 3D tisk společnosti umožňuje pracovat s geometrií a designem produktů tak, aby bylo možné využít aditivních technologií a dosáhnout zároveň esteticky přitažlivého designu.

Načítám