První instalace 3D tiskárny HP Jet Fusion v Česku

05.12.2017

1

V Praze a Ostravě právě probíhají první instalace inovativní průmyslové 3D tiskárny HP Jet Fusion pro sériovou výrobu plastových dílů. Do České republiky vstupuje 3D tiskárna firmy HP jen krátce po prvních instalacích v USA, Francii a v Německu a je tak vůbec první zemí střední a východní Evropy, kde se 3D tisk uplatňuje v sériové výrobě.


Frýdeckomístecká společnost ING corporation je průkopníkem ve vývoji a výrobě zakázkových ortotických a protetických zdravotnických pomůcek. V Moravskoslezském inovačním centrum Ostrava firma ING corporation společně s firmou Invent Medical Group vyvíjí unikátní kraniální ortézy, které pomáhají správnému vývoji dětských hlaviček. Dosud se tyto ortézy vyráběly manuálně. 3D tisk celý proces nejen zjednoduší a urychlí, ale také zlevní. Návrhy na ortézu budou hotovy během několika minut a výrobek vytištěn v řádu hodin. Nový inovativní výrobek zhotovený 3D tiskem představuje významný přínos pro komfort, funkci i vzhled této zdravotnické pomůcky.

Pro tyto potřeby firma ING corporation v Ostravě aktuálně instaluje 3D tiskárnu HP Jet Fusion, jež je jako jediná v současné době schopna nákladově konkurovat tradiční sériové výrobě plastových dílů. HP umožňuje vyrábět vysoce kvalitní a funkční díly až desetkrát rychleji a při polovičních nákladech v porovnání se známými nejproduktivnější technologiemi 3D tisku.

3D tisk doposud nedokázal držet krok s tradiční výrobou plastů a jeho širší využití naráželo na neakceptovatelné výrobní náklady nebo omezenou rychlost. Ve firmách se proto využívá především při prototypování. Případová studie brněnské společnosti MSR Engines, která vyrábí motorové surfy, však ukazuje, že se jim technologie HP vyplatí u sériové výroby plastových dílů do spalovacích motorů i v porovnání s výrobou vstřikováním plastů. Vstřikolisy si přitom dosud držely neotřesitelné postavení při levné produkci tisíců funkčních dílů.

Zájemci o využití 3D tisku v sériové výrobě mají možnost navštívit HP 3D Printing Lab v prostorách pražského Centra 3D tisku 3Dees, kde aktuálně probíhá druhá instalace 3D tiskárny HP Jet Fusion. Mohou se na místě seznámit s různými aplikacemi, dostupnými materiály pro výrobu a také náklady na výrobu. Partnerem společnosti HP pro 3D tisk je v České republice společnost 3Dees Industries.

Foto: ING corporation a Invent Medical Group

Načítám