FORMNEXT 2019: Nové materiály, sériová výroba a financování

26.11.2019

1

Letošní veletrh Formnext prokázal, že je zaručeně největší přehlídkou aditivních technologií v Evropě – 852 vystavovatelů z 32 zemí a 34500 návštěvníků. Pokud chcete z blízka sledovat, co se ve světě 3D tisku děje a na jednom místě potkat jeho nejvýznamnější hybatele, je to právě ve Frankfurtu.

Z pohledu výrobců 3D tiskáren se nezdá, že by se letos objevila další revoluční metoda 3D tisku jako onehdy Carbon či úplně nový typ hardwaru. Firmy spíše pilují své aktuální produktové řady nebo avizují příchod nových strojů a technologií v příštím dvou letech jako například Evolve Additive nebo Xerox, který ukázal prototyp 3D tiskárny zaměřené na kovový tisk.

Naopak jsme mohli najít spoustu zajímavých firem a produktů v oblastech, které 3D tisk předcházejí nebo na něj navazují. Jde o dlouhodobý trend, který potvrzuje posilování pozice aditivní výroby vůči konvenční výrobě odléváním, obráběním nebo vstřikováním (viz také článek o veletrhu v 2018). Stovka nových vystavovatelů ukazovala nové přístupy v povrchových úpravách plastových i kovových výtisků – tzv. post-processing.
Kvalita, časová náročnost a nákladnost post-processingu samozřejmě souvisí s dalším rozvojem materiálů určených pro 3D tisk. Návštěvníci mohli obdivovat první měděné výtisky, zdravotně méně závadné pryskyřice pro SLA a DLP technologie nebo nové materiály pro sériovou výrobu plastových dílů. HP představilo TPU od společností BASF a Lubrizol. Zajímavé je, že každý dodavatel se zaměří na jinou platformu. TPU od BASF je určený pro 3D tiskárnu HP Jet Fusion 5200 a TPU od Lubrizolu pro 3D tiskárnu HP Jet Fusion 4200.

Impulsem pro další rozvoj materiálů je větší prosazení 3D tisku do sériové výroby plastových dílů. To však nepůjde bez představení jejích benefitů pomocí mnoha aplikací v rozličných sektorech automobilového průmyslu, letectví, medicíny nebo spotřebního zboží. Z logiky věci tak probíhá obchodní propojování výrobců materiálů s poskytovateli zakázkové aditivní výroby. Firma GKN Additive – britský výrobce materiálů pro kovový 3D tisk – koupila největší americké servisní bureau Forecast 3D s 26 instalovanými 3D tiskárnami HP Jet Fusion a těsně před zahájením Formnextu podepsala největší německá chemička BASF smlouvu o koupi společnosti Sculpteo.

Výše zmíněný náběh sériové výroby ve 3D tisku se neobejde bez adekvátní softwarové podpory. Na veletrhu bylo pár firem, které nabízely nejen vylepšené algoritmy pro nestování dílů (jako např. Materialise Magics), ale také online nástroje pro plánování, řízení a sledování tiskových úloh.

Komplexní hardwarové a softwarové řešení pro aditivní výrobu vyžaduje nemalé investice a vedle klasických modelů financování jakými jsou evropské dotace nebo investiční či provozní úvěry se také nabízejí nové nástroje, které jsou šité na míru možnostem a potřebám uživatelů. Cílem je podpořit ty zájemce, kteří hodlají velká průmyslová zařízení využívat bez nutnosti velkých kapitálových výdajů. HP například nabízí pronájem 3D tiskáren HP Jet Fusion formou operativního leasingu, nebo financování s odkladem splátek. Zajímavý je i leasing s progresivními splátkami, kdy klient na začátku platí nižší splátky (3-12 měsíců) a teprve ve chvíli, kdy má zařízení plně využité se splátky navýší. HP rovněž připravuje program pořízení 3D tiskárny formou služby, kdy klient platí za zařízení dle míry jeho využití.

Zdroj fotek: Mesago Messe Frankfurt GmbH a 3D Adept

Načítám