Spolehlivé a přesné 3D tiskárny FDM od STRATASYS

29.03.2023

1

Fused Deposition Modeling (FDM) je aktuálně nejvyužívanější aditivní technologií. Už v roce 1989 ji vynalezl a patentoval Scott Crump, zakladatel firmy Stratasys. Proto jsou 3D tiskárny FDM Stratasys jedny z nejvýkonnějších a nejspolehlivějších zařízení na trhu a ideální volbou pro využití v průmyslu.

 

Jaké jsou výhody technologie FDM od STRATASYS?

1. Velký výběr materiálů

Vedle klasických polymerních materiálů včetně ABS, PLA, PC, PETG je možné tisknout také z vysoce teplotně odolných, nehořlavých a antistatických filamentů – např. PEKK Antero, Antero 840CN03, ULTEM 1010, ULTEM 9085 nebo PC ISO. Můžete tak vytisknout komponenty pro letecký průmysl nebo potravinářství, kde jsou přísné požadavky na certifikaci.

2. Vysoká přesnost

3D tiskárny FDM dokáží tisknout s přesností v řádu mikronů, konkrétně v rozmezí  +/- 0,127 mm až +/- 0,0015 mm v případě 3D tiskáren Fortus 450mc a F900. Mohou tedy vytvářet díly s vysokou úrovní detailů a složitosti. Můžete tak vytvářet velmi přesné prototypy i finální díly pro průmyslové aplikace.

3. Vysoká produktivita

Oproti konkurenčním FDM tiskárnám, jsou zařízení od Stratasys velmi produktivní. Dokáží tedy tisknout velké množství dílů v krátkém čase. 3D tiskárny jsou navrženy tak, aby pracovaly bez přestávek. Průmyslová zařízení jako Fortus 450mc a F900 mohou tisknout díly po celý den a týden a jsou velmi spolehlivé pro náročné výrobní provozy.

4. Velké a tenkostěnné díly

Některé modely 3D tiskáren FDM od Stratasys disponují velkým tiskovým prostorem. Uživatelé mohou tisknout větší objekty bez nutnosti je rozdělovat na menší díly. Průmyslové 3D tiskárny nabízí tiskovou plochu od 254 x 254 x 254 mm (3D tiskárna F170) až po 1000 x 610 x 610 mm (3D tiskárna F770).

5. Snadná obsluha, údržba a důraz na automatizaci

3D tiskárny FDM od Stratasys jsou snadno ovladatelné. Průmyslové modely mají dotykové obrazovky, které usnadňují ovládání tiskárny, umožňují také vzdálený monitoring provozu. 3D tiskárny jsou vybaveny mnoha funkcemi, které umožňují snadné čištění. Společnost Stratasys navíc poskytuje zákazníkům a nezávislým dodavatelům softwaru sady GrabCAD Software Development Kit (SDK), kompletní sadu aplikačních programovacích rozhraní (API), dokumentaci a podporu. Stratasys umožňují integraci aditivní výroby do výrobního pracovního procesu pomocí monitorování stroje a sběru dat a programováním úloh.

 

FDM technologie nabízí oproti jiným tiskárnám velmi široké a pestré portfolio materiálů. Je tedy možno produkovat řadu finálních dílů, které splňují i různé certifikace vyžadované v průmyslu. Mírnou nevýhodou je povrch tištěných dílů, jelikož na nich lze zpravidla vidět vrstvení materiálu, což například u práškových technologiích není. S vrstvením materiálu u FDM technologie také souvisí horší mechanické vlastnosti v ose Z. Rádi nicméně posoudíme, zda je to ve vašem případě překážkou využití technologie a nebo je pro vás důležitější pestrá materiálová základna. V neposlední řadě je také důležité vědět, jak intenzívně budete technologii využívat z pohledu produktivity zařízení a jaké budou náklady na výrobu a na provoz zařízení. Nižší pořizovací náklady a nižší produktivita mohou být vykoupeny vyšší cenou za díl a naopak.

Obsluha a provoz tiskáren je office friendly a provoz FDM tiskáren je obecně velmi čistý. Také obsluha a hlavně údržba je jednoduchá.

Obraťte se na nás a poradíme vám s výběrem vhodné aditivní technologie pro vaše potřeby včetně financování.

Načítám