HP Metal Jet S100: První kovová 3D tiskárna pro sériovou výrobu kovových dílů

14.09.2022

1

Firma HP uveřejnila podrobnosti ke druhé generaci 3D tiskárny HP Metal Jet S100, která je od tohoto týdne komerčně dostupná. První verzi 3D tiskárny představilo HP v roce 2018. Od té doby se testovala v provozech výrobních firem jako např. Volkswagen a zpracovatelů kovových materiálů, viz GKN a Parmatech.

 

Princip fungování kovového 3D tisku HP

Technologie HP při tisku kovu využívá metodu binder jetting, tedy technologie, kdy se kovový prášek nanáší po vrstvách na sebe a selektivně pojí tzv. binderem (pojivem). Vzniklý meziprodukt, označený jako „green part“, se posléze sintruje v sintrovací peci pro dosažení finálních vlastností. Tato technologie je velmi efektivní. V první fázi tisku se prášek nijak nezahřívá a tedy nedegraduje. Z toho důvodu lze veškerý nezpracovaný okolní kovový materiál znovu využít při nové stavbě.

HP při vývoji této platformy plně využívá svých zkušeností z industriálních 2D a 3D tiskáren. Stroje jsou připraveny na provoz 24/7, s detailním monitoringem, který hlídá úkony preventivní údržby a servisu. Celá platforma je uživatelsky velmi jednoduchá. Především nakládání s kovovým práškem a jeho míchání pro novou stavbu je plně automatické, takže se minimalizuje prostor pro lidskou chybu.

Dále tato platforma čerpá z 30letých zkušeností využívání technologie HP Thermal Inkjet technologie a technologie HP Latex. Díky speciálnímu binderu lze tisknout tlustší a větší díly, než jaké je možno produkovat například metodou MIM (Metal Injection Molding). Díly v surovém stavu (výše zmíněné green part) jsou tak odolnější oproti konkurenčním technologiím binder jetting. Je tedy minimální riziko poškození dílů během odstraňování přebytečného prášku před samotným sintrováním.

 

3D tiskárna HP Metal Jet S100

3D tiskárna má tiskovou komoru o rozměrech 430 x 309 x 200 mm a umožňuje tloušťku vrstvy 0,035 – 0,140 mm. Vysoký detail vytištěných dílů zajištují tiskové hlavy s rozlišením 1200 DPI.

Samotná technologie sestává z:

  • 3D tiskárny
  • výměnné stavební jednotky (výměnné box, do něhož se tiskne)
  • stanice pro přípravu materiálu
  • stanice pro vysušení dílů pro sintrování (tzv. curing station)
  • stanice pro odstranění a recyklaci přebytečného prášku.

 

Materiály

První dva materiály, které HP nabízí pro využití v Metal Jet S100 jsou:

  • nerezová ocel Metal Jet SS 316L s výbornou odolností proti korozi a vysokým teplotám,
  • nerezová ocel Metal Jet SS 17-4PH s výbornou odolností proti opotřebení.

K zařízení je také dostupné řešení pro monitoring, editaci parametrů a simulaci sintrování - Meta Jet Process Development Suite.

 

Podrobné informace

Poodrobné informace o technologii jsou v brožuře vydané HP při příležitosti uvedení HP Metal Jet S100 na trh. V případě, že chcete znát další informace, obraťte se na nás.

Načítám