První kancelářská budova ze 3D tiskárny

30.08.2016

1

První kancelářská budova vyrobená pomocí 3D tiskárny se nachází v centru Dubaje. Na stavbě se podařilo ušetřit 50 % nákladů ve srovnání s obdobným typem stavby. Kancelář, která bude sloužit jako centrála společnosti Dubai Future Foundation, vyšla v přepočtu na 3,4 milionu korun.

Komponenty stavby byly vytištěny během 17 dnů s pomocí tiskárny dlouhé 36,6 metru, vysoké 6,1 m a široké 12,2 m, samotný proces tisku mělo na starosti velké robotické rameno. Jako stavební materiál posloužila speciální směs cementu, která byla testována v Británii a Číně. Stavba se rozkládá na ploše přibližně 250 m2.

Podle dubajských představitelů může technika 3D tisku ve stavebnictví přinést o 50 až 80 % nižší náklady na práci a mohla by zkrátit dobu výstavby až o 70 %. Představitelé dubajské administrativy uveřejnili strategii, podle níž by do roku 2030 mělo být 25 % všech dubajských budov založeno na technologii 3D tisku. Stavba je první významnou iniciativou dubajského Museum of the future, které představuje možnosti a budoucnost vědy, technologií a inovací.

Převzato z www.skypaper.cz

Další info: www.3Dprint.comhttp://motf.ae/

Načítám