Michelinští kuchaři testují 3D tiskárnu

08.06.2016

1

O 3D tiskárnách používajících jako materiál potraviny se už nějakou dobu hovoří.  Společnost 3D Systems založila kulinářskou laboratoř, v níž se prolínají znalosti předních šéfkuchařů, nutričních expertů a gastronomických inovátorů a snaží se propojit tradiční řemeslo s 3D tiskem. Výsledkem jsou mimo jiné nádherné umělecké výtvory z práškového cukru. 3Dees využívá pro propagaci 3D tisku na veřejnosti a ve firmách 3D tiskárnu pracující s čokoládou.

Jiná společnost Natural Machines, která vyvíjí 3D tiskárny na jídlo, se rozhodla oslovit několik michelinských kuchařů, aby tuto technologii otestovalo a identifikovalo její možnosti.

„Přidám ještě mořského ježka, kaviár, kapku holandské omáčky a nakonec lžíci karotkové pěny. Takhle nějak to vypadá na mořském dně,“ vyjmenovává španělský michelinský kuchař Paco Perez některé z ingrediencí pokrmu, který s pomocí 3D tiskárny před kamerami BBC vytvořil. 

Jídlo dostalo název mořský korál. Perez dokázal naservírovat pyré z mořských plodů, které tvoří základ pokrmu, do tvaru korálu. Ručně by něco takového svedl jen s obtížemi. 

3D tiskárna, kterou ve své kuchyni testuje Paco Perez i další světově uznávaní kuchaři, dokáže ohřát pyré, těsto nebo třeba výše zmíněnou čokoládu v zásobníku tak, aby měla správnou teplotu vhodnou pro tisk. Její přednost tkví zejména v přesnosti, v jaké dokáže vytvořit různé obrazce. Tisk kompletních menu ze 3D tiskárny, o kterých se občas píše, však představuje stejně velký kus cesty vývoje jako tisk lidských orgánů. A je otázkou, zda by o to návštěvník restaurace vůbec stál.

Zdroje:

www.rozhlas.cz
www.bbc.com/news/business-35631265
www.imanica.cz/i/chocoprint/

Načítám