3D skenování soch Masaryka a vytvoření rozšířené reality

04.01.2019

1

Muzeum T.G.M. zrekonstruovalo a zmodernizovalo svoji expozici v Lánech. Součástí výstavy je interaktivní část založená na prvcích rozšíření reality. Speciální aplikace umožnuje návštěvníkům, aby si ve svém mobilním telefonu prohlédli exponáty, pro které již nebylo v prostorách muzea místo a jsou umístěné v depozitáři.

Dostali jsem za úkol naskenovat 16 soch a byst zpodobňujících prvního československého prezidenta a převést je do digitálních 3D modelů. Tyto modely posléze dále zpracovat a s pomocí partnera Affair Advertising je umístit do mobilní aplikace zaměřené na rozšířenou realituAplikace je zdarma ke stažení na Appstore a Google Play.

Aplikaci si je schopen každý uživatel volně stáhnout do svého mobilního zařízení a sám si ji nainstalovat. Mobilní aplikace je propojená s kamerou v mobilním zařízení a snímá obraz reality před sebou.         Aplikace detekuje snímanou scénu s vloženým tzv. markerem, což je v tomto případě fotka s konkrétním exponátem. Na základě této detekce aplikace rozpozná marker a umístí na displej mobilního zařízení relevantní digitální model. Uživatel si jej může pohybem obrazovky telefonu do různých směrů prohlížet ze všech stran včetně přibližování detailů.

Markery jsou umístěny v samotné expozici. Také se však mohou využít na propagačních materiálech Muzea. Návštěvník si může po stažení aplikace do svého mobilního telefonu prohlížet v mobilu vybrané artefakty po zaměření telefonu na konkrétní marker kdekoliv a kdykoliv.

3D data získaná 3D skenováním zároveň poslouží jako podklad pro případnou budoucí tvorbu replik.

 

Načítám