Co je nového ve 3D tisku u Hewlett Packard (HP)

20.11.2023

1

HP uvádí nové materiály pro 3D tisk a hardwarová řešení. Neopomíjí ani větší důraz na automatizaci a softwarové možnosti.

 

Nové materiály

HP přichází s novým materiálem PA 12 Smooth. Výtisky jsou hladší a jemnější na omak. Výhodou jsou také nižší pořizovací náklady a vyšší recyklovatelnost použitého prášku na 3D tiskárně HP Jet Fusion. Nevýhodou jsou horší mechanické vlastnosti výtisků oproti standardní PA 12. Materiál je určený především pro aplikace, které vyžadují lepší povrch pohledových produktů (např. obaly v kosmetickém průmyslu) a není na překážku nižší mechanická odolnost.

Na samozhášivé materiály již netrpělivě čekají uživatelé po celém světě. HP vyhodnocuje materiály několika výrobců a předpokládá se, že do 12 měsíců budou uvedeny první nehořlavé polyamidy (snad i polyuretany) bez halogenových zpomalovačů hoření.

Dříve by se měly dostat na trh polymerní materiály ESD, které najdou využití při výrobě dílů pro elektrotechnické aplikace. V případě zájmu o bližší informace nebo pokud chcete konzultovat vhodné aplikace, se na nás obraťte.

 

Nová hardwarová řešení

HP představilo řešení HP Jet Fusion 5000, které je navrženo tak, aby snížilo vstupní bariéru (pořizovací cenu) pro zavedení technologie Multi Jet Fusion a vyšlo vstříc novým zákazníkům, kteří chtějí nejprve otestovat možnosti aditivní technologie a očekávají nižší objem výroby. Nepotřebují tedy využít kompletní řešení 3D tiskárny HP Jet Fusion 5200, tzn. tiskárny, dvou stavebních jednotek a procesní stanice, tedy sestavy dimenzované pro sériovou produkci. Cílem je oslovit klienty s nízkou výrobní kapacitou, výzkumné organizace a malé firmy.

Druhou novinkou je HP Jet Fusion 5600, která nabízí vyšší opakovatelnost, spolehlivost a přizpůsobení technologie požadavkům na konkrétní aplikaci, což pomáhá snížit náklady na vývoj a validaci. 3D tiskárna HP Jet Fusion 5600 například umožňuje otevřít sady tiskových parametrů pro zkušené uživatele. Úpravy tiskových nastavení například využívá HP při optimalizaci sériové výroby podrážek pro světového výrobce obuvi Brooks.

HP Jet Fusion 5420W, která tiskne bílé díly z PA12, byla uvedena na trh již dříve. Nicméně, i na této platformě dochází k dílčím zlepšením a ve spolupráci se společností DyeMansion také rozšíření barevných možností pro finální barevné úpravy vytištěných dílů.

Veškerá výše uvedená řešení jsou postavena na ověřené 3D tiskové platformě HP Jet Fusion 5200, kterou v ČR využívá řada zákazníků a hardware je navzájem plně kompatibilní. Stejně tak je možné zařízení postupně upgradovat z 5000 na 5200, 5200 na 5420W nebo 5600 a tiskárna tak bude "růst" spolu s firmou.

 

Snižování emisí při využívání aditivní technologie HP

Pro společnosti, které dbají na omezení negativních dopadů jejich fungování na klima anebo musí vykazovat uhlíkovou stopu i pro aditivní výrobu, HP nabízí vlastní kalkulátor měření uhlíkové stopy 3D tisku na technologie Multijet Fusion. Ve spolupráci se společností Evonic vyvinulo HP vysoce cirkulární produkci PA12. Tento materiál, který se vyrábí s využitím obnovitelné energie při výrobě, pomáhá snížit uhlíkovou stopu běžně používaného materiálu PA12 až o 49 %, aniž by se změnily jeho vlastnosti.

Pokud se chcete dozvědět něco více, poradit se, jak můžete 3D tiskárny HP využít pro vaše potřeby nebo jak zafinancovat jejich pořízení či provoz, obraťte se na nás!

Máte nějaký dotaz?
Načítám