Vaporizace výrazně zlepší mechanické vlastnosti dílů z 3D tiskárny

27.06.2023

1

Vaporizace je další z povrchových úprav dílů (tzv. postprocessingu), která se uplatňuje v rámci 3D digitální výroby na průmyslových 3D tiskárnách. Technologie PowerFuse navíc umožňuje plnou automatizaci procesu vaporizace včetně vzdáleného monitoringu.

Technologie PowerFuse je chemickým procesem úpravy drsnosti povrchu tištěných modelů.

Kvalita povrchu je přitom srovnatelná se vstřikovanými díly. Automatizovaný proces je možné pouštět v optimalizovaných programech pro zajištění rozdílné míry vyhlazení povrchu. Vaporizovaný povrch je plně uzavřený a voděodolný. Proces je navíc kompatibilní se všemi standardními pevnými i elastomerními materiály pro výrobu na 3D tiskárnách.

Vaporizované díly jsou vystaveny páře solventu, která je generována ve stroji za specifických podmínek zahrnujících úpravu teploty i tlaku. Díky přemístění solventu za pomoci změn tlaku je solvent distribuován rovnoměrně v celém objemu komory, kde jsou rozmístěny výtisky. Solvent následně kondenzuje na povrchu modelu, který s ním reaguje a díky povrchovému napětí dochází k vyrovnání drobných nerovností na modelu. Plné nasycení komory párou solventu zaručuje vaporizování i vnitřních kavit modelů. Solvent v zařízení PowerFuse S je biokompatibilní a instalace stroje nevyžaduje žádné specifické podmínky.

Jak funguje vaporfusing ukazuje následující video

Díky speciálně navrženým postupům v přípravě vaporizačních programů je možné kombinovat různorodé geometrie bez rizika rozdílné míry vaporizace, jak je tomu u jiných obdobných technologií vaporizace.

V případě jakékoliv vaporizace je třeba mít na paměti, že intenzivnější programy sice zajišťují hladší povrch a zlepšují mechanické vlastnosti dílů. Mají však za následek ztrátu drobných detailů na povrchu modelů.

Pokud se chcete poradit, zda je vaporizace vhodná pro váš 3D tisk nebo chcete-li si vyzkoušet technologii PowerFuse od společnosti DyeMansion, obraťte se na nás!

Máte nějaký dotaz?
Načítám