PolyShot Surfacing: rychlé a cenově dostupné vyhlazení povrchů dílů

27.06.2023

1

Pod postprocessingem rozumíme povrchové úpravy dílů po vytištění na 3D tiskárně. U prototypovacích řešení jde obvykle o řadu spíše manuálních úkonů od odstranění podpůrných struktur, broušení, lepení až po lakování. V rámci 3D digitální výroby se proces postprocessingu dílů vyrobených na průmyslových 3D tiskárnách musí do značné míry automatizovat. Jinak by to nedávalo ekonomicky smysl.

Technologií Polyshot můžete dosáhnout povrchové úpravy dílů pro konečné použití s nejlepším poměrem cena/výkon. Výsledkem je matně lesklý povrch s homogenním povrchem a menší náchylností k poškrábání.

Při procesu PolyShot Surfacing (PSS) se na povrch dílů vystřelují plastové kuličky pomocí stlačeného vzduchu. V závislosti na rychlosti a hmotnosti kuliček se energie přenáší na povrch dílů, čímž dojde k vyrovnání povrchu a sjednocení vrcholů a hrbolků. Tím dojde ke snížení drsnosti a homogenizaci povrchu. Na rozdíl od omílání, při němž je materiál v podstatě odstraňován, převládá u PSS plastická deformace v mikroskopickém rozsahu. Při tomto procesu se neodstraňuje žádný materiál a zachovává se původní geometrie dílu. Na rozdíl od vaporizace jsou tak na modelech zachovány i jemné povrchové struktury a nedochází ke ztrátě detailu.

Porovnání povrchu nabarveného dílu před a po polyshotingu

Jako každá technologie i PSS má svá omezení. Těžké díly, které obsahují jemné prvky jako jsou tenké antény nebo kolíky, mohou být při homogenizaci povrchu poškozeny. Poškození drobných prvků na hmotných modelech je způsobeno tím, že se model mele v bubnu a svou vahou jemné části poláme. PSS je vhodné pro zpracování tvrdších polymerů jako je PA11 nebo PA12. Naopak se nehodí pro flexibilní materiály, jako je například TPU. Vysoký podíl elastické deformace způsobuje, že homogenizace povrchu z tohoto materiálu je pomocí PSS skoro nemožná.

Pokud máte zájem vyzkoušet povrchové úpravy technologií PolyShot Surfacing od firmy DyeMansion, ozvěte se nám.

Máte nějaký dotaz?
Načítám