Vytištěné miniorgány pomáhají léčit

20.10.2015

1

Společnost Organovo spolu s výzkumným týmem Institute for Molecular Bioscience University of Queensland vytvářejí pomocí 3D tisku ledvinové buňky.

Tzv. miniledviny tvoří všechny druhy buněk obsažených v lidských ledvinách včetně prokrvení. Oproti dřívějším pokusům se tak již nejedná o pouhé kousky tkání, ale komplexnější orgán, který by podle vědců šlo využít na testování léčiv. Miniledviny by tak mohly reagovat na léčiva obdobným způsobem jako skutečné ledviny.

Je třeba však mírnit nadšení těch, kteří si myslí, že je tisk lidských orgánů na obzoru. Tyto organoidy vypěstované v laboratoři jsou pouhými modely ledvin o velikosti 1 cm a jsou souborem zlomku buněk obsažených v lidském orgánu. Ledvinový organoid se takto podobá ledvinám vyvíjejícího se lidského plodu.

Využívání miniorgánů ve výzkumu není nic nového. V Cambridgi pomocí jiných technologií vědci vytvořili minimozky pro výzkum Alzheimerovy choroby anebo minijátra ke studiu závažných onemocnění jater. Vědcům slouží jako pozoruhodná alternativa k využívání laboratorních zvířat nebo buněčných kultur lidských buněk.

Na základě těchto poznatků bude Organovo vyvíjet komerční aplikace pro modelování vývoje nemocí ledvin a výzkumu léčiv.  

Zdroje informací:

https://youtu.be/s3CiJ26YS_U

www.3dprintingindustry.com

www.materialtimes.com

www.organovo.com

Načítám