Studentský projekt na Designbloku: Sférické mikrofonní pole MIC

26.09.2022

1

Mikrofonní pole, vzniklé v rámci studentského projektu, představuje univerzální řešení pro snímání prostorového zvuku. K vývoji prototypu byly využity nekonvenční výrobní metody včetně průmyslového 3D tisku HP Jet Fusion
 
Projekt začal vznikat na půdě Fakulty elektrotechnické ČVUT jako bakalářská práce Davida Vagnera, který řešil především akustiku a hardware celého zařízení. Později se k vývoji přidal Tomáš Formánek, který zajistil vývoj softwaru a k projektu přizval Danila Rekhtina z Vysoké školy uměleckoprůmyslové (UMPRUM). Vznikla tak unikátní vývojová skupina, kterou jsme podpořili v rámci 3Dees Industries na výstavě Designblok 2022

Komponenty 

Sféra 

Mikrofonní pole je sestaveno z 16. digitálních MEMS mikrofonů, které jsou rozmístěné na dvou polokoulích. Rozmístění mikrofonních kapslí odpovídá ambisonickému mikrofonu 3. řádu. 

Holder 

Ke sféře lze připevnit multifunkční holder se standardizovanými úchyty pro mikrofonní stojan nebo pro 360° kameru. Holder též disponuje ovládacími prvky pro offline ovládání. Je tak umožněna snadná manipulace v terénu. 

Řídicí jednotka 

O sběr dat z mikrofonního pole se stará řídicí jednotka realizováná pomocí mikropočítače Raspberry PI Zero 2 W. Pole je k Raspberry PI připojeno pomocí převodníku TDM na I2S. Řídicí jednotka je vybavena softwarem pro vzdálenou obsluhu.
 

Část komponentů vytištěná na 3D tiskárně HP Jet Fusion 5200

Vizualizace: Danil Rekhtin, David Vagner a Tomáš Formánek

 

Načítám