Smrtící miny v neškodné podobě

03.06.2015

1

Miny jsou prokletím rozvojového světa a nejenom tam.  Ani v Bosně se nevyplatí vyrazit si s holkou jen tak do přírody - mimo značené trasy by to mohl být váš poslední zážitek. Zaminovat území je bohužel poměrně jednoduché. Problém však nastane, když skončí válečný konflikt a chybí záznamy, kde výbušná zařízení vlastně jsou. I dlouhé roky v míru ničí miny stále lidské životy.

A jak zde pomáhá 3D tisk? Odminování vyžaduje vysokou úroveň odbornosti. Specialisté musí být nejen velmi dobře školení po technické stránce, aby mohli efektivně odstraňovat nášlapná zařízení a další explozivní materiál, ale musí také dobře znát místní podmínky. Americký federální úřad pro snižování počtu zbraní a jejich odstraňování vyvinul speciální školící sady pro likvidaci min vyrobené na 3D tiskárnách. Školící sady jsou výsledkem spolupráce s Massachusettským technologickým institutem, Singapurskou technologickou univerzitou a designerskou laboratoří Golden West.

Sady obsahují dokonalé repliky jednotlivých vojenských zařízení jako zapalovače, protipěchotní miny, ruční granáty a kazetová munice. Jednotlivé modely jsou vyrobené z ABS plastu a standardní školící sada čítá 144 vytištěných dílů. Až na několik kovových prvků (např. pružiny) je vše kompletně zpracováno 3D tiskem. Klienty jsou organizace, které se aktivně zabývají odstraňováním min jako např. United Nations Mine Action Service, U.S. Department of Defense, Armasuisse, Japanese Mine Action Service a Denel Mechem. 3D tisk tak opět ukazuje možnosti využití neotřelých nápadů, které pomáhají dělat svět lepším.

Zdroj: 

http://www.eodtrainingaids.com/

http://www. 3Dprintingindustry.com

Načítám