Práce na 3D tiskárně HP neustále generuje nové nápady, tak vznikla hrazda AWA

22.03.2022

1

„V době, kdy všichni tiskli ochranné masky, jsme přemýšleli, čím do této situace můžeme přispět my,“ vzpomíná Petr Stránský na počátek projektu AWA. Nakonec ve firmě usoudili, že nejlepší obrana je útok, a začali vyrábět cvičební pomůcku, díky níž se i během pandemie covid-19 můžete udržet v bezvadné fyzické kondici.

Osoby a obsazení

Představme si hlavní aktéry příběhu. Petr Stránský je předsedou dozorčí rady akciové společnosti ILC FACTORY, která provozuje high-end 3D tiskárnu HP Multi Jet Fusion 3D 4200. Na této tiskárně vyrábí mimo jiné hrazdu AWA, která je jako první na světě kompatibilní se závěsnými systémy. Tiskárnu instalovala společnost 3Dees Industries. Petr Stránský má jemný smysl pro humor a ohromný záběr aktivit od projektů typu Smart City, přes zařízení pro obnovu zničených dokumentů až po zmíněnou hrazdu AWA. Sám tvrdí, že všechny tyto zájmy spojuje světlo a optika. Infračervené světlo ostatně hraje důležitou roli i v 3D tiskárně, která je již 2 roky nedílnou součástí týmu ILC FACTORY.

Multifunkční hrazda AWA

Petr Stránský pokračuje: „V roce 2020 jsme si pořídili 3D tiskárnu HP, na níž jsme získali dotaci na základě projektu na výrobu komponent pro zdravotnické pomůcky, ale již v té době jsme měli řadu dalších nápadů, co všechno budeme tisknout. Takže právě v době sílící pandemie jsme se seznamovali s možnostmi profesionálního 3D tisku. Řada z nás v té době pociťovala omezené možnosti sportování, a tak jsme vymysleli lehkou, a přitom pevnou hrazdu, se kterou můžete cvičit doma, nebo si ji snadno odnést a nainstalovat pro cvičení venku nebo ve fitku.“

S finální podobou univerzální tréninkové pomůcky pomohl vývojový institut RTI Západočeské Univerzity. Nosnost hrazdy je 120 kg a tiskový materiál polyamid PA12 může být doplněn eloxovaným hliníkem nebo karbonem. Samotný polyamid je po vytištění obarven na černo, takže skvěle ladí s ostatními materiály.

V mnoha případech bývá 3D tisk jen metodou pro výrobu prototypu, ale v případě hrazdy AWA je to jiné. Tisková metoda Multi Jet Fusion poskytuje plně funkční díly s potřebnou pevností, jejichž výroba jinými metodami by byla finančně nevýhodná. Počet vyrobených kusů patrně nevystoupá k milionům, aby se vyplatila výroba vstřikováním plastu do formy, což je jinak běžný způsob výroby v masovém měřítku.

AWA nabízí cvičení s různými typy závěsů či lana, ale také se snadno promění v činku namontováním volitelných závaží. Další doplňky jsou stále ve vývoji, takže pokud máte nápad na vylepšení, neváhejte se s ním obrátit na ILC FACTORY. AWA je navíc součástí celé univerzální tréninkové platformy, která v aplikaci human4me nabízí cvičební programy, inspiraci a zkušenosti, a také videa i komentáře trenérů, sportovců a fyzioterapeutů. Jednou z prvních, kdo platformu AWA vyzkoušela je mistryně světa v biatlonu Gabriela Soukalová.

Materiál a technologie výroby

Vysoká kvalita výtisků je dána především patentovanou metodou 3D tisku Multi Jet Fusion (MJF), při níž je polymerový prášek vrstvu po vrstvě vytvrzován za pomoci speciálního inkoustu a infračerveného světla. Mezi nejpoužívanější materiál pro tisk patří nylon PA 12, který je využit právě pro hrazdu AWA, vysoká hustota výtisku a nízká poréznost je zde ideální. Oblíbený je také termoplastický polyuretan TPU, hodí se pro výrobky, které mají být pružné.

Projekt Doorbook

V podobné době jako AWA se zrodil projekt Doorbook, který nabízí sofistikovaný nositelný držák na notebook. Je určen lidem, kteří se potřebují pohybovat, ale zároveň přitom pracovat na počítači. Velkou cílovou skupinou jsou hráči, ale ocení ho také techničtí pracovníci, kteří i v terénu mohou být neustále na počítači, a přitom mít obě ruce volné k práci. „Tento nosný systém je také postavený na výrobě 3D tiskem a pro zvýšení užitné hodnoty je vybaven proximity senzory, které vás včas upozorní na překážku,“ představuje Petr Stránský výhody nového výrobku. Doorbook se nachází těsně před uvedením na trh, do svého sortimentu jej zařadí zavedený prodejce pracovních pomůcek.

Ovládání tiskárny je snadné

Na práci s 3D tiskárnou není nic složitého, po zaškolení firmou 3Dees Industries trvalo jen pár týdnů, než si pracovníci ILC FACTORY osvojili produkci základních i složitějších výrobků. „Zvládnout ovládání je ale jen jedna stránka věci,“ upozorňuje Petr Stránský: „ve skutečnosti je objevování možností 3D tisku nekonečné. Dříve jsme využívali zakázkový 3D tisk, ale až v okamžiku, kdy jsme rozjeli vlastní tiskárnu u nás ve firmě, jsme pochopili, jak všestranný nástroj máme v rukou.“

V současné době se v ILC FACTORY tisková komora zaplní a vytiskne přibližně třikrát do týdne, což představuje asi 60% využití. Kapacita se ale rychle plní s novými přicházejícími projekty.

Kam aditivní výroba směřuje

„Vznik našich produktů už není omezen tím, kdy si na nás udělají čas dodavatelé, od kterých jsme si objednali nějaký díl. Co potřebujeme, si vytiskneme okamžitě, třeba rovnou i v několika modifikacích. To nám dává ohromnou svobodu,“ pochvaluje si pan Stránský a hned dává konkrétní příklad: „Aktuálně pracujeme na projektu, kde využíváme záměrné deformace při překročení definovaného zatížení. Představte si bezpečností prvek, který plní svoji funkci, ale je nežádoucí, aby byl až příliš pevný, protože v určité situaci by vám mohl třeba zlomit ruku. Navrhneme ho tedy tak, aby kontrolovaně praskl dříve, než může někomu vážně ublížit.“

Jak zaznělo v úvodu, záběr firmy ILC FACTORY je nesmírně široký a do velké většiny aktivit nějakým způsobem vstupuje 3D tisk a posouvá hranice možného. Petr Stránský uzavírá: „Profesionální 3D tisk je součástí našeho know-how a s tímto vědomím přistupujeme k novým projektům, troufneme si i na to, co by se nám dříve zdálo neřešitelné."

Načítám