Nemáš co odpálit? Tak to běž rychle vytisknout!

21.07.2015

1

Americká zbrojařská společnost Raytheon je největším světovým výrobcem strategických raket schopných dopravit s vysokou přesností a na různou vzdálenost bojovou hlavici. Stejně jako ostatní zbrojaři i Raytheon investuje nemálo prostředků do inovování výrobního procesu.
3D tisk dříve využíval pouze při prototypování. Nyní inženýři společnosti tvrdí, že dokáží vyrobit téměř jakýkoliv komponent potřebný pro zhotovení řízené střely – tedy i raketový motor a naváděcí a kontrolní systémy. Současně pracují na tom, aby mohli také vytisknout elektrické obvody a mikrovlné komponenty, které by se využily při konstrukci protiraketových systémů Patriot, jež firma také dodává.
Raytheon chce dosáhnout toho, aby si v budoucnu mohli vojáci vyrobit a smontovat střelu přímo na místě v bojové linii. Do té doby firma maximálně zjednoduší vlastní výrobní proces a zapracuje na kvalitě a přesnosti komponentů. Aktuálně se firma chlubí, že dokáže vytisknout 80 procent celé střely – s výjimkou bojové hlavice pochopitelně.Je však k zamyšlení, co by se stalo, kdyby se celá technologie v podobě dat pro 3D tisk jednoduše dostala do rukou nesprávných lidí, kteří by si mohli stejně jako vojáci střelu smontovat bez nutnosti vlastnit supermoderní zbrojařský závod na druhém konci světa.

Zdroj:

www.3Dprint.com

www.raytheon.com

Načítám