Art4Leg na výstavě v Madridu

01.09.2017

1

Dva modely z kolekce Art4leg můžete aktuálně vidět na výstavě věnované 3D tisku, která pod názvem „3D. IMPRIMIR EL MUNDO“ probíhá v Espacio Fundación Telefónica v Madridu do 22. října. Jedná se o model LINE v červeném dámském provedení a pánský model ORGANIC v kovovém designu. Nejen samotné designové kryty protéz, ale také kopie protéz, na kterých jsou kryty instalované byly vyrobené pomocí technologie 3D tisku v 3Dees.

Anatomický tvar krytů zapůjčili naši zákazníci Lenka a Roman. Získali jsme je skenováním jejich zdravých končetin. Kryty protéz Art4leg jsou vyrobené z odolného termoplastu na průmyslové 3D tiskárně. Kryt je k protéze připojen unikátním způsobem pomocí silných magnetů. Magnety drží spolu přední a zadní panel krytu a zároveň umožňují jednoduché sejmutí krytu z protézy.

Výstava „3D. IMPRIMIR EL MUNDO“ představuje technologii 3D tisku a její dopad na různé obory jako je medicína, móda, gastronomie a architektura. Jejím cílem je nabídnout nejširší možnou perspektivu tohoto digitálního fenoménu, který mnozí považují za příští průmyslovou revoluci.

Co je 3D tisk a jaký vývoj už má za sebou? Jakou transformační schopnost má tato technologie pro výrobní procesy, pro jednotlivce a pro společnost obecně? Jaké typy tištěných předmětů již existují a v jakých oblastech se používají? Jaké má tato technologie v současnosti limity a co vše už jde vytisknout? Na tyto a další otázky o technologii 3D tisku se pokouší odpovědět kurátoři výstavy, Carmen Baselga a Héctor Serrano. 3D tisk představují jako jedinečnou změnu, která umožňuje komukoliv vyrobit cokoliv, přinášející nové pojetí autorství, udržitelného vývoje, vzdělávání a dostupnosti.  

Výstava je rozdělena do čtyř tematických bloků: 1. od bitu k atomu, 2. přes zpětné zrcátko, 3. 3D stopa a 4. očekávání. První obsahuje jednoduché vysvětlení, o čem je 3D tisk, jaké technologie se používají, jaká je rozmanitost používaných materiálů a jaké principy tuto technologii řídí. Druhý blok se vrací do minulosti, aby nám umožnil porozumět původu a vývoji této technologie až dodnes a zdůrazňuje různé momenty v průběhu času: zainteresované společnosti, hodnotu trhu 3D tisku, množství ročně prodaných 3D tiskáren apod. Třetí uvádí některé příklady toho, jak je technologie používána v různých oblastech. Poslední blok představuje předpovědi a očekávání pro budoucnost 3D tisku. Kromě 3D tištěných předmětů je výstava obohacena řadou vizualizací a audiovizuálních děl, mezi kterými jsou rozhovory s odborníky z různých oborů jako je bioinženýrství, design, filozofie a robotika. Toto vše poskytne návštěvníkovi nejširší možný přehled o digitálním fenoménu, jakým 3D tisk bezesporu je. Výstava je doplněna také o workshopy vhodné pro různé věkové kategorie.

Načítám