3D tisk a 3D digitální výroba

20.09.2020

1

3D tisk je v Česku stále často vnímán jako nástroj pro prototypování a jednoduchou produkci přípravků do výroby. Pokud se hovoří o sériové výrobě, obvykle se představuje firma se stolními řešeními posazenými vedle sebe. To má s digitální výrobou, která vyžaduje rychlost, kvalitu a opakovatelnou přesnost, pramálo společného.

3D digitální výroba nicméně není jen o instalaci několika průmyslových 3D tiskáren, které chrlí stovky a tisíce komponentů za den. Bez provázanosti na komplexní informační systémy pro aditivní technologie by objemová výroba těžko mohla fungovat. Řeší nejen vzdálenou správu zařízení a spotřebu materiálu pro 3D tiskárny, ale především komunikaci s interními nebo externími klientyautomatickou kontrolu 3D modelů pro 3D tisk a přípravu jednotlivých tiskových úloh, z nichž každá může obsahovat jeden nebo desítky odlišných projektů. V neposlední řadě pak sledují a zaznamenávají kvalitu výstupůkontrolní měření, finální postprocessing a doručení vytištěných dílů koncovému uživateli.

3D digitální výroba s pomocí aditivních technologií je ekosystémem obsahujícím průmyslové 3D tiskárny, 3D skenery, postprocesní zařízení, CAD software, informační systém a především kvalifikovanou pracovní sílu, která implementuje a vylepšuje nastavené procesy a posouvá firmu dále.

Severní Amerika, Čína a západní Evropa jsou v digitální transformaci výroby nejdále. Rok 2020 nicméně ukazuje změny v přístupu k aditivní výrobě i v České republice.

Podívejte se na objemovou výrobu plastových dílů na 3D tiskárnách v americké společnosti Forecast 3D.

 

Načítám