Oslabenému průmyslu může pomoci 3D tisk

18.03.2020

1

Epidemie boří dodavatelské řetězce v Česku – oslabenému průmyslu může pomoci 3D tisk

Dlouhodobý výpadek výroby asijských dodavatelů dopadá na mnohé výrobce koncových zařízení v Česku. Některé firmy v oblasti elektroniky nebo automobilového průmyslu možná utlumí výrobu nebo rychle hledají náhradu chybějících komponentů. Kde ji však najít, když jsou výrobní kapacity místních dodavatelů naplněné nebo požadovaný výrobní program prostě nemají?

3D tiskárny představují vhodnou alternativu, která může rychle kompenzovat výpadek zahraničních dodavatelů plastových dílů. Díky vývojáři Josefu Průšovi se 3D tisk v Česku výrazně zpopularizoval. Méně se však ví, že se aditivní technologie v posledních dvou letech výrazně posunuly od malých stolních 3D tiskáren k velkým průmyslovým zařízením, které chrlí denně tisíce dílů a dokážou tak konkurovat zavedené výrobě plastových dílů vstřikolisy a obráběním. 3D tiskárny se staly součástí trendu digitalizace informačních, řídících a výrobních procesů v českých firmách.

Vysoce produktivní 3D tiskárny HP Jet Fusion jsou již dva roky instalované ve Škoda Auto a podílejí se na rychlém vývoji nových vozů. Vedle letectví a medicíny představuje automobilový průmysl klíčovou základnu dalšího rozvoje 3D tisku, ať už se jedná o výrobu složitých dílů nebo rychlé úpravy komponentů pro nastupující éru elektromobilů. Jen v Česku se v minulém roce vyrobilo skoro 1,5 mil. motorových vozidel a výpadky v dodávkách plastových dílů mohou vést až k odstávkám v montážních závodech. Jak může 3D tisk obstát vůči osvědčeným výrobním metodám?

Vstřikolisová výroba nemá konkurenci z hlediska objemu výroby a jednotkových nákladů. Výroba formy je nicméně finančně a především časově náročná a dnešní doba vyžaduje rychlé změny, sofistikovaný design a snížení personálních nákladů při montáži dílů. Před čtyřmi lety uvedla firma Hewlett Packard na trh 3D tiskárny, které jsou schopny do 24 hodin od zahájení tisku dodat stovky až tisíce tvarově neomezených finálních komponentů. V České republice je již nyní instalováno 8 zařízení HP pro sériovou výrobu plastových dílů.

3Dees Industries, která 3D tiskárny HP v ČR zastupuje, právě v těchto dnech eviduje zvýšený zájem českým firem si otestovat kvalitu a mechanickou odolnost výtisků a především vyhodnotit náklady na zavedení sériové výroby pomocí 3D tisku. „Bojujeme s nedůvěrou. Čeští manažeři mají často pocit, že 3D tisk je technologie spíše na hraní nebo prototypování a náš výsledek je pak hodně překvapí,“ říká Ondřej Štefek, jednatel společnosti. Zároveň dodává, že nemálo podnikatelů vnímá zavedení 3D tisku do své výroby jako nezbytnost, mají-li obstát v konkurenčním boji.

Průmyslové 3D tiskárny jsou dnes součástí ekosystému digitální výroby, který z jednoho online rozhraní sleduje příjem a nacenění zakázek, přípravu zakázek do výroby, harmonogram výroby, obsluhu zařízení, třídění a kontrolu kvality, finální úpravy vytištěných dílů a jejich následnou distribuci. To vše výrazně šetří náklady na produkci a logistiku a umožňuje pružně reagovat na výkyvy nebo naopak skokový nárůst poptávek po plastových dílech. Čeští odběratelé nemusí být závislí na nestabilní situaci u zámořských dodavatelů a v době nastupující ekonomické krize dokáží rychle upravit svůj výrobní program.
Aktuální složitá situace tak může paradoxně pomoc při rychlejším zavádění nových technologií ve firmách, stejně jako pomáhá při zavádění nových online výukových metod v českém školství.

Načítám