3D tisk zachraňuje lidské životy před přírodní pohromou

29.03.2015

1

Agentura Spojených států amerických pro mezinárodní rozvoj (USAID) a Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA) pomáhají od roku 1997 rozvojovým zemím při ochraně před extrémním počasím. Jde především o sledování místní povětrností situace. V chudých rozvojových zemích je drahé vybudovat a udržovat síť meteorologických stanic. Kdykoliv se něco poškodí, je velmi nákladné posílat specializovaného technika a nahrazovat poškozené součástky novými.

3D tisk nabízí nízkonákladovou a dostupnou technologii. Univerzitní korporace pro atmosférický výzkum (UCAR) spolupracuje s NOAA na vývoji meteorologických nástrojů vytištěných na 3D tiskárně, kterými lze vybavit meteorologické stanice. 3D tiskárny tak dokáží vyrobit téměř všechny součástky nezbytné pro vytvoření spolehlivých stanic především v oblastech trpících častými přívalovými srážkami a povodněmi. Dokáží předvídat blížící se katastrofu a zachránit tak mnoho lidských životů.

Cílem projektu je dosáhnout stavu, kdy jedinou částí nevytištěnou na 3D tiskárně, budou pouze sensory. Jednou ze zemí, kde se budou takto vytvořené meteorologické stanice testovat, je Zambie. V létě obdrží Zambijská Národní služba pro předpověď počasí zásilku laptopů se soubory obsahujícími jednotlivé součástky. Zároveň obdrží 3D tiskárny, spotřební materiál a další nástroje nezbytné pro sestrojení stanic.

Podobně jako americké společnosti Google a Microsoft realizují projekty dostupnosti internetu a softwarových nástrojů v rozvojových zemích, které mají za cíl zvýšit kvalitu života místních obyvatel, je 3D tisk další technologickou vymožeností, jež tomu významně přispívá.

Zdroj:

http://www2.ucar.edu

https://www.3Dprint.com

Načítám