3D tisk kovu v sériové výrobě od HP

11.09.2018

1

Dlouho se hovořilo o tom, že HP také vstoupí do aditivní výroby kovových dílů. Americká společnost se zaměřuje na průmyslové 3D tiskárny pro sériovou výrobu a nová řada 3D tiskáren HP Metal Jet nebude v tomto směru výjimkou. Vstupuje do technologického segmentu, který dosud opanovaly mladé inovativní firmy jako Desktop Metal, Markforged nebo XJet s tím, že nabídne až 50x vyšší produktivitu při nižších nákladech na kus.

Obdobně jako v případě technologie HP Multi Jet Fusion využívá HP Metal Jet technologii binder jetting nanášejicí vrstvy kovového prášku a speciální tekutinu na bázi polymeru (binder jinak také HP Binding Agent) na tiskovou plochu o velikosti 430 x 320 x 200 mm. Výsledný výtisk se vypálí v sintrovací peci a dle potřeby finálně upraví. Vedle rychlosti stavby dílů dochází k významné úspoře použití binderu.

První stavební materiál, který HP nabídne, bude nerezová ocel, jež je v průmyslu nejčastěji využívaným kovovým materiálem. Pro HP jej vyvinula společnost GKN Powder Metallurgy.

 

 Jednou z prvních společností, které již testují funkční kovové díly od HP pro sériovou výrobu je německý Volkswagen. Jeden vůz obvykle obsahuje 6000 až 8000 dílů a nová technologie firmy HP dává možnost vyrábět masově kovové součástky při velmi krátké odezvě na požadavky zákazníků.

 

Zájemci mohou využití kovový tisk HP nejprve jako službu. První 3D tiskárny HP Metal Jet budou uvedeny na trh za dva roky. 

Další informace najdete zde HP Metal Jet 3D Printing Technology

Zdroj: HP

Načítám