3D tisk v barvách, rozdíly v dostupných technologiích

16.06.2018

1

Barevný 3D tisk není žádnou novinkou a na trhu je několik dostupných řešení. Každá aktuální technologie však sebou nese nějaká omezení. Nejpopulárnější technologie FDM tiskne barevně jen po vrstvách a nemůžete si namíchat barvy dle vašeho přání, ale podle dostupných materiálů. Výsledkem i tak nejsou plně funkční díly, spíše pohledové prototypy. Technologie Colorjet printing tiskne líbivé barevné předměty z práškového kompozitu, které jsou však velmi křehké. 3D tisk pomocí Polyjetu vytváří hezké plnobarevné díly s hladkým povrchem a vysokou mírou detailu. Nesnesou však mechanickou zátěž, degradují při vyšších teplotách a jejich výroba je nákladná.

Firma HP přichází s novou řadou 3D tiskáren, jejichž plnobarevné výtisky snesou stejnou mechanickou a chemickou zátěž jako díly vytištěné na HP Jet Fusion 4200 určené pro malosériovou výrobu a rychlé prototypování. Základním stavebním materiálem je houževnatý polyamid PA 12 a postupem času budou uvolňovány další materiály (např. PA 11) stejně jako v případě řešení řady 4200.

Prototypujete a vyrábíte koncové díly na jednom zařízení. Barva nemá pouze pohledovou úlohu. Vzhledem k tomu, že je spečena až do hloubky 0,5 mm má výrazný funkční charakter a slouží například jako indikátor opotřebení dílu nebo pro trvanlivé označení dílu. Zařízení bude v České republice uvedeno na trh od ledna 2018.

Další zajímavé informace najdete v přiložené prezentaci.

Pokud byste hledali možnost, jak pořízení nebo pronájem zařízení zafinancovat, více najdete v tomto článku.

Ve ŠKODA AUTO se také seznamovali s plnobarevnou funkční 3D tiskárnou HP, kterou jsme v České republice krátce představovali na své propagační cestě Evropou.

Načítám